Soğuk havalarda uzun süre dışarıda kaldınız mı? Vücudunuzun verdiği tepkiler nasıldı? Özellikle kış aylarında soğuk havada uzun süre dışarıda kaldığınızda “frostbite” adıyla da bilinen “soğuk ısırması”na maruz kalabilirsiniz. Soğuğa maruz kalmak vücudumuz açısından ciddi riskler oluştururken özellikle cilt ve altındaki dokuların donmasıyla meydana gelen bu rahatsızlık başınıza gelebilir. Güven Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Bölümünden Doç. Dr. Alev Eken, soğuk ısırması hakkında sorularınızı yanıtladı.
Doku sıcaklığının 0°C’nin altına düşmesiyle oluşan donma durumuna “soğuk ısırması” denir. Uzun süre soğuğa maruz kalındığında vücut, kan dolaşımını hayati organlara yönlendirerek uç bölgelerdeki kan akışını sınırlandırır. Bu durum, hücrelerin oksijen ve besin eksikliği nedeniyle zarar görmesine ve son seviyede ise donarak ölmesine neden olabilir. Özellikle burun, kulaklar, yanaklar, parmaklar ve ayak parmakları gibi vücudun uç bölgelerinde görülen bu rahatsızlık, ciddi tehlikeleri de beraberinde getirebilir.
Soğuk ısırmasını dört aşamada değerlendirebiliriz.
-Erken evre: Erken evre olarak adlandırdığımız bu belirtiler genellikle, soğuk yanmasından etkilenen bölgelerde karıncalanma, uyuşukluk, soğukluk belirtileridir. Bölgenin rengi beyazlamaya başlamıştır.
-Orta evre: Orta evrede ise ilk belirtilere ek olarak etkilenen bölgede sertleşme meydana gelir ve kişi donduğunu net şekilde hisseder. Eğer hemen sıcak bir ortama geçme şansınız varsa, etkilenen bölge kırmızıya dönerek su toplamaya başlar. Bölgede kaşıntı ve ağrı da görülür.
-İleri evre: Soğuğa maruziyet devam ediyorsa ileri aşama kaçınılmazdır. Şiddetlenerek artan belirtilere ek olarak cilt rengi, beyaz, mavi ya da lekeli şekilde görülür. Deri altındaki kasılan kaslar, sinirler ve hatta kemiklerde hasarlar meydana gelmeye başlar. Bu evre, acil müdahaleyi gerektirir.
-Son evre: Bu evrede, soğuk ısırmasından etkilenen bölgelerde kanla dolu kabarcıklar meydana gelir ve bu bölgelerde zamanla siyah/koyu lekeler oluşmaya başlar. Bu koyu renkli bölgelere nekroz (doku ölümü) denir. Sıcak bir alana geçildiyse geri ısınma ile yaklaşık 5 saat içerisinde ödem görülebilir. Kişi, ateşlenebilir, titreyebilir ve konuşmasında zorluk görülebilir. Soğuk ısırığına bağlı belirtiler uzun saatler boyunca hatta günler boyunca da devam edebilir. Bazı bölgelerdeki uyuşma, kalıcı ağrı, kaşıntı ve hissizlik belirtileri bir süre daha rahatsızlık verebilir.
Peki, kimler soğuk ısırığında risk altında?
Soğuk ısırması nedeniyle, soğuğa maruz kalan bölgelerinizde kaşıntılı döküntüler, ağrılar, şişlikler ya da daha ciddi reaksiyonlar meydana gelebilir. Soğuk ısırması tedavilerinde en önemli yöntem, soğuk ortamdan kaçınmak/uzaklaşmak, hekiminizin vereceği ilaçları düzenli şekilde kullanmak olmalıdır. Bazı vakalarda ise hekim hastalarına kontrollü soğuğa maruziyet uygulayarak bir terapi yapar. Bu tedavi, vücudun soğuğa alışmasını sağlayarak reaksiyonun şiddetini azaltmayı amaçlar. Ancak bu yöntem her zaman uygulanmaz ve tıbbi gözetim altında yapılmalıdır.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına buradan ulaşabilirsiniz.