Kan portakalı, adından da anlaşılacağı üzere portakala göre daha kırmızı renkli bir meyvedir. Portakalın bir mutasyonu olarak bilinen kan portakalı, kış mevsiminde tüketilir. İçinde barındırdığı C vitamini ile bağışıklıktan cilt sağlığına, kalp sağlığından sindirim sistemine kadar sayısız faydaları vardır. Kan portakalının faydalarını Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Serap Güzel sizler için anlattı.
Kan portakalı bir narenciye olup ‘Citrus Sinensis’ türüne ait bir portakal çeşididir. İçeriğindeki antosiyanin pigmentleri sayesinde kırmızıya çalan bir renge sahiptir. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişir. Greyfurtun acımsı tadının tam aksine bu meyve, tatlı ve ekşi aromasıyla bilinir. Kan portakalı, güçlü antioksidanlar ve çeşitli vitaminlerle doludur.
100 gram kan portakalının yaklaşık besin değerleri şöyledir:
Kan portakalı, düşük kalorili, lif açısından zengin ve bağışıklık sistemini destekleyen bir meyvedir.
Kan portakalı, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. C, A, potasyum, manganez, antosiyaninler, antioksidanlar, diyet lifini içinde barındıran kan portakalının faydalarını kısaca anlatalım.
-Güçlü bir antioksidan kaynağı
Kan portakalı, içeriğinde yüksek miktarda C vitamini, flavonoidler ve antosiyaninler barındırır. Bu bileşenler vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Yaşlanma belirtilerini geciktiren ve cildi daha parlak hale getiren bu güçlü antioksidanlar, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar.
-Kalp ve damar sağlığını destekler
Araştırmalar, kan portakalının kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. İçeriğindeki antosiyaninler, kötü kolesterolü (LDL) düşürerek damarların tıkanmasını önleyebilir. Aynı zamanda, kan basıncını dengelemeye yardımcı olan potasyum açısından da oldukça zengindir.
-Sindirimi kolaylaştırır
Lif bakımından zengin olan kan portakalı, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçmek için günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz.
-Kansere karşı koruyucu etkileri
Kan portakalının içerdiği flavonoidler ve C vitamini, vücudu oksidatif stresten koruyarak bazı kanser türlerinin gelişme riskini azaltabilir. Özellikle mide, akciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.
-Taze olarak meyve şeklinde tüketerek lif alımını destekleyebilirsiniz.
-Sıkılmış suyunu içerek enerjinizi artırabilirsiniz.
-Smoothie, yoğurt veya meyve salatalarında kullanabilirsiniz.
-Tatlılar ve keklerde doğal bir aroma ve renk verici olarak değerlendirebilirsiniz.
Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.
Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.
Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.
Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.