Ispanak Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Ispanak Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mevsim sebzeleri arasında en sağlıklı olanların başında gelen ıspanak, A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin. Ispanak tam bir demir, potasyum ve magnezyum deposu. Kalp ve kemik sağlığına olan faydalarıyla adından bahsettiren ıspanak her yaştan kişinin rahatlıkla tüketebileceği bir besin kaynağı. Peki, ıspanak zehirlenmesi neden olur? Ispanaktan zehirlendiğimizi nasıl anlarız? Nelere dikkat etmeliyiz? Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Kantarcıoğlu, tüm bu soruların yanıtlarını sizler için verdi.

Ispanak Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Ispanak zehirlenmesi neden olur?

Ispanak, içinde bulunan “histamin” adlı madde, bazı insanların bünyesine dokunabilir. Histamin intoleransı, ıspanak yedikten sonra rahatsızlanmanıza neden olabilir. Elbette bunun dışında başka nedenler de var. Ispanağın nerde yetiştirildiği, nasıl yetiştirildiği, toplanması, nakliyesi ve saklanma koşulları da çok önemlidir. Bu süreçlerde yaprakların arasına karışan birtakım tarımsal ilaçlar, böcekler ya da zararlı otlar mutfağımıza geldikten sonra iyi temizlenememesi ve fark edilmemesi nedenleriyle sağlığımızı tehdit edebilir. Zehirlenebilir ve rahatsızlanabiliriz.

Ispanak zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Eğer kişinin, histamin duyarlılığı varsa ıspanak yedikten hemen sonra midesinde ağrı, vücudunda genel bir kaşıntı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkar. İyice temizlenemeyen ıspanak yaprakları arasındaki kimyasal maddeler, zararlı otlar ya da böcekler ise bakteriyel enfeksiyonlara neden olarak çeşitli rahatsızlıkları yaşatabilir. Belirtileri, bulantı, ateş, kusma, halsizlik olabilir. Dışkıda kan, şiddetli kusma ve düşmeyen ateş olduğuna ise hiç zaman kaybetmeden acilen doktora görünmelisiniz.

Ispanak tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Yeşil yapraklı sebzelerden olan ıspanak, toprakta yetiştiğinden ötürü çok iyi temizlenmesi gereken bir sebzedir. Ispanağın, temizleme, pişirme ve saklama yöntemleri oldukça titizlik gerektiriyor. Ispanak alırken yapraklarının sarı ya da kahverengi olmamasına dikkat edilmeli. Çok çamurlu olmamalı, ıspanak yapraklarının yeşil rengi canlı olmalı. Ağır ve kötü kokmamalı, kök kısmı ise taze ve beyaz renkte olmalıdır.

Ispanak tüketilmeden önce, yaprakları ayrılıp bol suda yıkanmalı ve ardından sirke dolu bir kapta yapraklar yeterli bir süre bekletilmeli. Arasında yabani ot varsa, fark edilerek ayıklanmalı. Mümkünse ıspanak iki gün içeresinde tüketilmeli. Daha fazla beklemesi ya da tekrar tekrar ısıtılması ıspanak zehirlenmesine sebep olur.

Ispanak zehirlenmesi kaç saate belli olur?

2 ile 8 saat arasında belirtileri ortaya çıkabilir. Belirtileri yaşamaya başladığınızda doktora danışarak gerekli tedavileri olmanız önemlidir.

Ispanak zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Zehirlenme belirtilerinin ardından doktora göründüğünüzde fiziksel bir muayene yapılmalıdır. Fiziksel muayene sırasında doktor, hasta öyküsünü dinledikten sonra zehirlenmenin derecesini belirlemek için bazı test ve tahliller isteyebilir. Bunların sonuçlarına bakılarak uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Zehirlenme etkisinin tamamen atılabilmesi için gün boyunca bol miktarda su ve sıvı tüketilmelidir. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve bunun yerine lif bakımından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Mide bulantısı ve ishal gibi belirtileri hafifletmek için zencefil, limon ve muz gibi besinler tüketmek yararlı olabilir. Ayrıca, halsiz düşen vücudu toparlamak için yeterince dinlenmeye özen gösterilmelidir.

Sağlık Rehberi

Sağlık rehberimizden içerikler görüntüleyin.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 01-02-2025