Haberler

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

İleri Yaştaki Genç Ruhlara Müzik Dinletisi

18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yaşlılara Saygı Haftası" kapsamında Dr. Aysun Küçükel ikinci Bahar Geriatri Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte keyifli anlar yaşadı.

Paylaş:
...
18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yaşlılara Saygı Haftası" kapsamında Dr. Aysun Küçükel ikinci Bahar Geriatri Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte keyifli anlar yaşadı.

Genç ülkeler arasında gösterilen ülkemizde yaşlı nüfusu hızla artıyor. Türkiye’deki yaşlı nüfus oranının 2023 yılında %10’a ulaşması bekleniyor. Giderek artan yaşlı nüfusunun sorunlarının saptanması ve çözüm yolları üretilmesi büyük önem taşıyor. 

Bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan “Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında Dr. Aysun Küçükel İkinci Bahar Geriatri Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte keyifli anlar yaşandı. Ses sanatçıları Çiğdem-Cem Gürdal’ın solistliğindeki müzik dinletisine, geriatri merkezinde bakım ve tedavileri yapılan ileri yaştaki misafirler mutlulukla eşlik etti. Dinletinin yapıldığı alanda yaşlıların yaptıkları resim ve taş boyama eserleri de sergilendi.

Güven Sağlık Grubu doktorlarından Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Teslime Atlı, yaşlanmanın geri döndürülemez,  durdurulamaz fakat yavaşlatılabilir bir fizyolojik olay olduğunu belirterek başladığı etkinliğin açılış konuşmasına şöyle devam etti. "Yaşlanma doğumla başlar ve hayat boyu devam eder. Kişiler hatta aynı kişide organlar arasında yaşlanma hızı farklı olabilir. Önemli olan kişinin kaç yaşında olduğu değil, ne kadar sağlıklı ve aktif yaşlandığıdır. Çocukluk çağlarından itibaren edinilen alışkanlıklar ve yaşam tarzı yaşlanma şeklini etkiler. Ancak sağlıklı ve aktif yaşlanmak için hiçbir zaman geç değildir. Yaşlanma hızı, şekli genetik faktörler dışında çevresel faktörler ve yaşam tarzından etkilenir. Genetik özellikler yaşlanma şekli ve hızını etkileyen bir faktör olup değiştirilmesi mümkün değildir. Sağlıklı ve aktif yaşlanmada genetik faktörlerden çok daha önemli olan faktörler de vardır. 
İlerki yaştaki bireylerin birçok kronik hastalığı olduğundan her hastalık için sürekli doktora gitmeleri gerekmesinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Atlı: " Sağlık hizmetlerinin tek elden verilebileceği merkezler ve geriatri gibi ihtisas alanları bu sorunun çözülmesinde önemlidir, psikolojik-mental, fonksiyonel ve ilaç-beslenme değerlendirmesi yapılmalıdır. Böyle bir değerlendirme sadece hekim tarafından yapılamayacağından: tercihen geriatri uzmanı olan bir doktor, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, yaşlı bakım elemanından oluşan bir ekip tarafından yapılmalıdır. İleri yaştaki bireylerin sağlık hizmetlerinin iyileştirilebilmesi için öncelikle sağlıklı yaşlanmanın öneminin anlaşılması, yaşlının sorunlarının saptanması, geriatri birimlerinin her kurum içerisinde oluşturularak ortak çalışmasının sağlanması gerekmektedir." ifadelerinde bulundu.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

...

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi: 08-01-2024
Sağlık Rehberi